Sedef, yirmili yaşlarda daha sık görülse de herhangi bir yaşta ortaya çıkabilen ve kesin bir tedavisi olmadığı için ömür boyu süren bir deri hastalığıdır. Genellikle ciltte gümüş pullanmalar ve kızarmalar şeklinde belirir.
Çocukluk çağlarında başlayan ve genç erişkinlik çağlarında devam eden bir cilt sorunudur.
Sedef, ciltte çeşitli sebeplerle oluşabilir. Ciltteki enfeksiyon, cilt kuruluğu, cilt temizliğiyle ilgili sorunlar, stres ve hormonal sebepler bunlardan bazılarıdır.
Sedef, kronik bir problem olarak kabul edilir. Kronik sedef, sürekli tekrarlayan bir cilt sorunudur. Sedef hastalığı, bazı insanlarda yoğun ve günlük hayatı etkileyen bir cilt problemi olarak karşımıza çıkmayabilir ancak herkes için aynı etkide değildir.
Sedef rahatsızlığının tedavisi, yoğun kremler, ilaçlar ve fiziksel tedavilerden oluşabilir.
Derideki hücrelerin normalden daha fazla çoğalmasıyla gözlemlenen bir deri hastalığı olan sedef neden oluşuyor? Bunun için kesin bir neden belirtilmiyor. Ancak bağışıklık sistemindeki olumsuz değişikliklerle birlikte 10-30 gün aralığında değişen cilt hücreleri 3-4 günde büyüdüğünde eski hücrelerin birikerek pullanmasına sebep olabiliyor.
Sedef aynı zamanda genetik olarak nesilden nesile aktarılabilen bir cilt sorunudur. Yani oluşması için dışarıdan bir faktöre gerek duyulmayabilir. Bu cilt hastalığı kış günlerinde daha sık görülebilir.
Plak tipi sedef hastalığında en yaygın belirtilerinden biri kırmızı lekeler ve içerisinde oluşan gümüş renkli pullanmalardır. Bunun yanında çatlaklar, kanamalar da gözlemlenebilir. Daha ağır vakalarda daha büyük alanları kaplayan, kaşıntılı ve ağrılı lekelenme ve pullanmalar görülebilir. El ve ayak tırnaklarda renk değişiklikleri, kırılma ve kopmalar yaşanabilir. Kafa derisinde de pullar ya da kabuklar oluşabilir.
Püstüler sedef hastalığı çoğunlukla yetişkin bireylerde görülür. Avuç içinde ve ayak tabanında beyaz ya da sarı renklerde sıvı dolu baloncuklar oluşur, kızarıklıklar ve pullanmalar meydana gelir.
Damlacık tarzı veya gutat olarak adlandırılan sedef hastalığı genellikle çocuklarda ve genç erişkinlerde görülür. Bu sedef rahatsızlığında kırmızı lekelenmeler genellikle gövdede ve uzuvlarda oluşur. Stres, bademcik iltihabı, solunum yolu enfeksiyonları, strep boğaz enfeksiyonu, ciltte yaralanma gibi durumlar bu hastalığın tetikleyicilerinden bazılarıdır.
Ciltteki kıvrımlı yerlerde oluşan, parlak ve kırmızı renkte lezyonlar gözlemlenen sedef türü, ters yerleşimli sedef hastalığıdır.
Pullanan tabakaların yoğun bir şekilde döküldüğü, yanma kızarıklıklarının görüldüğü sedef türü eritrodermik sedef hastalığıdır. Eritrodermik sedefte enfeksiyonlar, şiddetli güneş yanıkları ve bazı ilaçlar sedefi tetikleyebileceği için tedavi çok önemlidir.
Sedef hastalığı olan bireylerde bunların dışında ayrıca sedef romatizması görülebilir bu da eklemlerde şişkinliklere ve ağrılara sebep olabilir.
Sedef ve egzama birbirine benzer belirtiler gösterebilir ve bu iki hastalık birbirinden ayrılmalıdır.
Sedef için kesin bir sonuç verecek tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak kullanılan bazı tedavi yöntemleriyle çok ciddi vakalarda bile güzel sonuçlar alınabiliyor. En doğru tedavi yöntemini bulmak için bir hekime başvurmak oldukça önemlidir. Sizde bulunan sedef hastalığı türüne ve ilerlemesine göre en doğru tedaviyi öğrenebilirsiniz.