Sadece Türkiye’de değil dünya genelinde sıklıkla görülen saç ve deri problemlerinden biridir kepek. İstatistiklere göre her iki kişiden biri hayatının genelinde ya da bir döneminde kepek problemi yaşıyor. Peki bu kadar insanın hayatının bir döneminde de olsa yaşadığı bir problem olan kepek nedir?
Kepek, saç derisinde ya da saçın üzerinde görülen beyaz ve gri pullara sebep olan bir cilt sorunudur. Hem kadın hem de erkeklerde görülebilir. Kepeğin pullanma haricinde diğer bir belirtisi ise kaşınmadır.
Kepek genellikle estetik olmayan görüntüsü dışında ciddi bir soruna işaret etmez. Aynı zamanda bulaşıcı da değildir.
Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte erkeklerde kadınlara oranla daha fazla rastlanır. Kadınlar erkeklere oranla şampuan ve saç bakım ürünleri konusunda daha seçici davrandığı için ürünlere bağlı olarak daha az gözlemlendiği söylenebilir.
Kepeğin ne olduğundan bahsettik. Peki nasıl oluşur?
Cildimiz kendini yenileyen bir yapıya sahiptir. Cildimizin alt kısmında, yaşımıza ve daha birçok etkene bağlı olarak değişen hızda ve oranlarda yeni hücreler oluşur. Bu yeni hücreler oluştukça eskileri yani ölü hücreler, hava ile temas eden yöne doğru, üst yüzeyden dışarı atılır. Gündelik hayatımızda su ile yıkanırken dışarı atılan bu ölü hücreleri göremeyiz. Ancak bu döngü bozulur ya da hızlanırsa ölü deriler saç köklerinde birikerek kepek oluşturabilir.
Kepek birçok rahatsızlık sebebiyle ortaya çıkabilir. Kepek oluşumuna sebep olabilecek rahatsızlıklardan başlıcaları dermatit, mantar ve sedef hastalığıdır.
Dermatit, seboreik dermatit ya da alerjik dermatit olabilir. Seboreik dermatit, vücudun bazı bölgelerinde pullanma ve kaşıntıya sebep olan yaygın bir cilt hastalığıdır. Yüzde, saç derisinde ya da vücudun herhangi bir yerinde görülebilir. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte psikolojik rahatsızlıklar sebebiyle ya da mevsimsel olarak, beslenme şeklimiz ve giydiğimiz kıyafetler sebebiyle de oluşabilir.
Alerjik dermatit, kullandığımız ürünlerin sebep olabileceği bir cilt rahatsızlığıdır. Kullandığımız şampuanlar, saç kremleri, saç spreyleri vb. cildimizde ve saç derimizde reaksiyona sebep olabilir.
Mantar yani tinea capitis ve sedef hastalığı da kepeğe neden olabilecek rahatsızlıklardandır.
Kepeğin net bir tedavisi olduğunu söyleyemeyiz. Herkesin saç yapısı farklı olduğu için kepek sorunu yaşayan herkes için de farklı bir tedavisi olabilir. Ancak en önemlisi kendi saç yapımıza uygun şampuanı ve saç bakım ürünlerini kullanmaktır.
Doğru şampuanı, saç bakım ürünlerini seçerek ve doğru bir bakım rutini uygulayarak kısa sürede ürün sebebiyle ortaya çıkan kepeği önleyebilirsiniz.
Kullandığınız zaman saçlarınızın kepeklendiğini düşündüğünüz bir ürün varsa onu kullanmayı bir süre bırakarak sebebin o olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz. Bu ürünü kullanmadığınızda saçlarınızda kepek oluşmuyorsa büyük ihtimalle ürünün içeriğindeki maddeler saçlarınızda kepeğe sebep oluyordur. O ürünü kullanmayı bırakmanız ve içeriğini inceleyerek saçlarınızda kepek oluşmasına sebep olabilecek maddeleri kontrol edip benzer bir ürün kullanmamanız kepek oluşumunu engellemek konusunda etkili olacaktır.
Sağlıklı beslenme birçok problemin olduğu gibi kepeğin de çözümü olabilir. Beslenme şekline bağlı olarak ortaya çıkan bir kepek sorununuz varsa, beslenme şeklinizi düzenlediğinizde problem ortadan kalkmış olacaktır.
Saç yapınıza uygun, kendinize özel saç ürününüzü formüle etmek ve kepeğe son vermek için tıklayın.