Saç Dökülmesi Sebepleri Nelerdir ve Nasıl Önlenir?
Saçlarımız stilimizin tamamlayıcısıdır. Saçlarımızın rengini değiştirerek, dilediğimiz boyutlarda kestirerek ya da günün modunu yansıtacak modellerde şekillendirerek stilimizi tamamlarız. Saçlarımızın sağlıklı olması, bakımlı bir görünüm için olmazsa olmazlardan biri. Bu içeriğimizde saç sağlığı ve görünümü açısından oldukça önemli bir konu olan saç dökülmesinden bahsedeceğiz.
Saç dökülmesi, çeşitli sebeplerden kaynaklanan hem kadın hem de erkeklerde görülebilen önemli bir saç sorunudur. Ama her dökülmeyi bir saç sorunu olarak algılamamalıyız.
Saçlarımız her gün belli bir oranda dökülür. Bu, son derece doğal bir süreç. Saçlarımız büyüme, gerileme ve dinlenme dönemlerinden oluşan bir döngüde ömrünü sürdürür. Dinlenme dönemine girildiğinde dökülmeler yaşanır ve sonrasında saç büyümeye devam eder. 50 ile 100 saç teli arasında yaşanan dökülmeler oldukça normaldir. Dökülen saç tellerimizi sayamasak da yaklaşık olarak bu miktarlarda dökülmeler yaşıyorsanız panik yapmanıza gerek yok diyebiliriz. Ancak bu sayı daha fazla ise nedenini sorgulamaya başlayabiliriz.
Saç dökülmelerinin sebeplerinden biri genetik faktörlerdir. Erkeklerde sık sık rastlanan ve toplumumuzun yarısından fazlasında gözlemlenen saç dökülmesi sebebi erkek tipi saç dökülmesidir. Erkek tipi ve kadın tipi kellik ya da saç dökülmesi genetiktir.
Erkek tipi dökülme, tepe bölgesinde ve şakaklarda oluşmaya eğilimlidir. Kadınlarda ise bu genel bir saç incelmesi ve seyrelmesi olarak gözlemlenir. Bu şekilde saç dökülmesi yaşamamak için erken yaşta başlanan tedaviler ve takviyeler kelliğe giden süreci uzatabilir. Özellikle ailesinde bu problemi yaşayan kişilerin erken yaşta önlem alması önemlidir.
Kadın tipi dökülmede ise ek olarak hormonal tedavilerin eklenmesi saç dökülmesini önlemeye yardımcı olabilir.
Sedef hastalığı, akne, mantar hastalıkları, egzama gibi deri hastalıkları da saç dökülmelerine sebep olabilir. Bu tip bir dökülmenin çözümü için öncelikle deri problemlerinin tedavi edilmesi gerekir.
Yaşanan hormonal sorunlar da saç dökülmelerine sebep olabilir. Akne, adet gecikmeleri ya da düzensizlikleri, ani kilo değişimleri, tüylenmede artış gibi belirtilere saç dökülmesi de eklendiğinde hormonal bir saç dökülmesinden söz edilebilir. Bu konuda bir dermatoloji uzmanına başvurmak gerekir. Hormonal tedaviler bu tür saç dökülmelerinde etkili olacaktır.
Sık rastlanan saç dökülmesi sebeplerinden biri de yanlış beslenmedir. Düzenli ve sağlıklı bir şekilde beslenmediğimizde bu durum, sağlık sorunlarına ve dolayısıyla saç sorunlarına sebep olabilir. Bu tedavisi en kolay maddemiz diyebiliriz. Sağlıklı, düzenli ve dengeli beslenerek saç dökülmelerini önleyebiliriz.
İçeriği saç yapınıza uygun olmayan, kimyasal ürünler içeren ya da kalitesiz malzemelerden hazırlanan şampuan ve bakım ürünleri kullanımı, saç dökülmesine sebep olabilir. Bu yüzden kendi saç yapınıza uygun şampuan ve ürünleri seçmek saç sağlığı için oldukça önemlidir.
Psikolojik rahatsızlıklar ve bu rahatsızlıklar için kullanılan ağır ilaçlar saç dökülmesi sebeplerinden biridir. Bu konuda odaklanılması gereken psikolojik rahatsızlığa çözüm bulmaktır.
B12, D vitamini, demir, çinko, folik asit, biotin gibi mineraller ve vitaminler saçlar için önemlidir. Vitamin ve minerallerin eksikliği saç dökülmelerine sebep olabilir. Bu eksiklik için uzmana başvurarak gerekli takviyeleri almak saç dökülmelerini engelleyebilir.