Saç derisinde pullanma, döküntü, kaşıntı, kızarıklık gibi problemlerden bazılarını veya çoğunu yaşıyorsanız bu egzama habercisi olabilir. Saç derisinin kaşınması olağan ve normal bir durumdur. Ancak yoğun bir kaşıntı ve bununla birlikte döküntülerin, kızarıklıkların olması durumunda egzamadan söz edebiliriz.
Saç derisinde iltihaplanmaya, kaşıntıya ve döküntüye sebep olan egzama dermatit olarak adlandırılır. Genel olarak saçı etkileyen egzamanın farklı tipleri vardır. Bunlardan bazıları tedavi ile kolaylıkla geçerken bazıları ise kroniktir ve uzun süreli tedavi gerektirir.
Saç derisinde en sık rastladığımız egzama türü seboreik dermatit olarak adlandırılan kepektir. Bu konuyu ele aldığımız "Saç kepeği nedir ve kepeğe ne iyi gelir?” yazımız için tıklayın.
Farklı bir dermatit türü olan atopik dermatit birçok sebepten ortaya çıkabilir. En çok karşılaşılan sebeplerinden biri toz, toprak, polen gibi çevresel faktörlerdir. Bunun dışında alerjik reaksiyona neden olabilecek besinler de atopik dermatite yol açabilir. Aynı zamanda genetik faktörler de atopik dermatite sebep olabilir.
Kontakt dermatit, deriye temas eden bir madde sebebiyle deride oluşan dermatittir. Belli bir alanda görülebileceği gibi aynı zamanda da vücutta yayılabilir.
İki şekilde sınıflandırılır:
İrritan kontakt dermatit, cildi tahriş edebilecek deterjan, çözücü gibi ürünler sebebiyle oluşabilir. Derinin doğal yağ tabakasını tahrip eden bu ürünler kuruma, soyulma, kaşıntı, çatlama ve tahrişe yol açar. Çoğunlukla, sürekli olarak deterjanla temas halinde olan kişilerin ellerinde görülür.
Alerjik kontakt dermatit, deriye temas eden kimyasal maddenin deride yarattığı alerjik reaksiyon ile oluşur. Saç boyası, parfümler, kozmetik ürünler alerjik kontakt dermatite sebep olabilir.
Yukarıda bazı belirtilerinden bahsettik. Topluca değinecek olursak egzama belirtileri şunlardır:
Dermatit belirtileri, dermatitin türüne göre değişkenlik gösterir.
Egzamanın tedavisi türüne göre değişiklik gösterir. Ancak hangi türde olursa olsun dikkat etmemiz gereken konular vardır. Bunlar,
- Saçları düzenli olarak yıkamak, temizlemek ve arındırmak,
- Cildi tahriş edecek ürünler, temizleyiciler kullanmamak,
- Saç yapınıza uygun şampuan ve bakım ürünleri kullanmak,
- Çok sıcak ya da çok soğuk suyla yıkamamak,
- Terlemenin de egzamaya sebep olabileceğini unutmamak ve mümkün olduğunca saçları havalandırmak,
- Saç kurutma makinesini yüksek ısılarda kullanmamak,
- Isı gerektiren şekillendiricilere bir süre ara vermek,
- Yaşam şeklimize ve beslenme düzenimize dikkat etmek,
- Stresten elimizden geldiği kadar uzak durmak,
- Bol su içmek ve uykumuzu almak mutlaka dikkat etmemiz gereken maddelerdir.
Saçınızda hangi türde egzama olursa olsun mutlaka doktora danışmalı ve önerdiği bir tedavi yöntemi varsa mutlaka bu şekilde ilerlemelisiniz. Bunun dışında da saç sağlığınız için hijyene önem vermeli saçlarınızı temiz tutmayı unutmamalısınız.