Saç Bakımı Nasıl Yapılmalı?
- Yıkama / Temizleme
- Saç Maskesi
- Tarama / Fırçalama
- Saç Kremi ve Saç Yağları
- Saç Şekillendirme
Güzel, parlak, sağlıklı ve canlı saçlara sahip olmak için kendi saç yapınıza uygun bir temizlik ve bakım rutini oluşturmanız oldukça önemli. Bunun için belirli aralıklarla kuaföre gidebilir ve bakım yaptırabilir ya da evde kendi rutininizi oluşturarak doğru aralıklarla dilediğiniz bakımı yapabilirsiniz.
Konu saç ya da cilt sağlığı olduğunda tüm bakımların yanı sıra beslenmenize de dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatalım.
Beslenmenize dikkat ederek ve saçlarınıza bakım yaparak sağlıklı saçlara sahip olabilirsiniz.
Nedir bu saç bakımı? Gelin bu konuya bakalım.
Saç bakımı, saç tipinize ya da varsa saç sorunlarınıza göre kişiselleştirebileceğiniz, belirli adımlardan oluşan bir bakım süreci. Çevresel ya da genetik faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebileceği gibi aynı zamanda beslenme şekliniz ve saçın yapısına göre de değişebilen bir süreç.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi saç bakımı her saç yapısına göre değişecek kişisel bir süreç. Örneğin boyalı saçlara sahipseniz saçınızın rengini korumaya yönelik, kıvırcık saçlara sahipseniz bukleleri ortaya çıkaracak bir bakım rutini izleyebilirsiniz. O yüzden herkesin uyguladığı herhangi bir bakım rutinini uygulamak işe yaramayabilir.
Peki saç bakımının aşamaları nelerdir?
Saç temizliği, diğer bakım aşamalarından daha önemsiz gördüğümüz ve göz ardı ettiğimiz bir konu olabiliyor. Ancak saçları yanlış bir şampuanla yıkadıktan sonra en güzel bakım kremleriyle bakımını yapmak saç sağlığı için yeterli olmuyor. Saç sağlığını korumak ve bakım rutinine doğru bir şekilde başlayabilmek için saçı arındırırken saç derisindeki sebum dengesini koruyacak, paraben ve sülfat gibi kimyasallar içermeyen ve saç sorunlarına iyi gelecek bir şampuan kullanmalıyız.
Saç maskeleri, saç bakım rutinlerinin durulanmak üzere formüle edilen bir aşamasıdır. Duş öncesi ya da duş sırasında uygulanabilen versiyonlarından dilediğinizi tercih edebilirsiniz. Duş öncesi kullanılan maskeler, yoğun nemlendirmeyi, onarmayı amaçlayan, belli aralıklarla kullanılan ve çoğunlukla 20-40 dakika aralığında saçta bekletilen ürünlerdir. Duş sırasında kullanılan maskeler ise yıkama rutinlerine eklenebilecek, kısa bir süre bekletilen maskelerdir. Duş öncesi kullanılan maskeler çoğunlukla saç diplerine de yedirerek dipten uca bakım yapmayı hedefleyen ürünlerken; duş sırasında kullanılanlar saçın boy ve uçlarına uygulanır.
Tarama işlemleri de saç sağlığı için önemli bir aşamadır. Saçta oluşan dolaşıklıkların saça zarar vermeden açılması için tarama aşamasını da saç rutinlerinize mutlaka eklemelisiniz.
Saç tipiniz nasıl olursa olsun doğru sıralama, taramaya uçlardan başlayıp dolaşıkları açarak köklere doğru ilerlemektir.
Bir diğer aşama duş öncesinde ya da duş sırasında saç maskeleri kullandıktan ve saçı tamamen temizleyip duruladıktan sonra nemli saçlarınıza saç kremi ya da yağları kullanmaktır. Saçınızın yapısına uygun, kepek yapmayacak, saçı ağırlaştırmayacak saç kremleri veya yağları kullanabilirsiniz.
Saçının nasıl göründüğünü herkes önemser. Sadece düzleştirme, fön çekme ya da maşa yapma değil saçı bağlama, örme, topuz yapma da şekillendirme yöntemlerinden bazılarıdır. Yüksek ısılarla şekillendirme yöntemlerini olabildiğince az kullanmak saçlarımız için daha sağlıklı olacaktır.
Saçlarımızı şekillendirmek için kullandığımız kremleri de içeriklerini kontrol ederek tercih etmeliyiz.
Saç sağlığı için tüm rutinlere ve aşamalara ek olarak beslenmemize de dikkat etmeyi unutmayalım.
Siz de saçlarınız için Formule de Beaute kalitesiyle doğru şampuanı özel olarak hazırlayabilirsiniz. Küçük bir test ile saç yapınıza uygun şampuanı seçmek için tıklayın.